torsdag 4 mars 2010

Balders Möte 2010

Är du sugen på att slöjda i sommar? Kom på Balders Möte!
Under en hel vecka får du möjlighet att fördjupa dig i en slöjdteknik samtidigt som du lär känna en massa nya vänner. På Balders möte fokuserar vi också mycket på maten: all mat lagas med omtanke och så långt som möjligt ekologiskt och klimatsmart.

Tid: 1/8 - 7/8 2010
Plats: Bjärnum, 15 km norr om Hässleholm, Skåne.
Kostnad: 1 850 kronor, då ingår boende, mat, och allt du behöver för din slöjd.

Vi bor på Lillgården som ligger alldeles vid sjön Bjärlången. Under dagarna slöjdar vi. Du behöver inte ha slöjdat förut, alla ledare har lång erfarenhet. Kvällarna fylls av bad, berättelser vid lägerelden, överraskningar eller ännu mer slöjdande. Du väljer en av följande verkstäder att fördjupa dig i under veckan:


Snickra och tälj, laga och ät!
En verkstad med både slöjd och matlagning. Här lagas två av lägerdeltagarnas luncher och så slöjdas det t ex bakbord, kryddhyllor, brödspadar och skärbrädor.
Handledare: Gunnar Jeppsson och Nisse DahrénVävt och broderat:
Tabletter, handdukar, grytunderlägg eller bakgaller... Innan du kan börja väva, ingår många olika moment, men vi hjälps åt och kan sedan skiftas om i vävstolarna. Förutom bomull och lin, provar vi att väva med halm och pil.
Kanske vill du sätta ditt monogram på handduken eller brodera något kul på tabletten?
Handledare: Marita Jönsson


Bockat och böjt:
Av ståltråd i olika tjocklekar vrider du till skålar,
korgar, vispar mm. Vi brukar kalla det trådslöjd, luffarslöjd eller trådtjack. Kärt barn har många namn.

Bockat och böjt: Handledare: Kalle ForssSkål!
Vi hugger, skär och täljer små skålar och fat. Gröt, välling, fil eller nyponsoppa - vad du än käkar så behöver du något att hälla maten i. Vi använder gamla, konstiga och spännande verktyg när vi bearbetar träet; tjäckla, skavare, skölp och spånhyvel. Är man snabb hinner man också tälja en sked eller svarva en skål.
Handledare: Mattias Broström


Anmälan - sista anmälningsdag är första juni.
Frågor och anmälan görs enklast via mail till hemslöjdskonsulenterna i Skåne: sofia.andersson@hemslojd.org

För att din anmälan ska gälla, så är det viktigt att du anger:
  • namn, adress, telefonnummer, födelseår.
  • om du önskar vegetarisk kost eller ev. matallergier.
  • minst två verkstäder som du vill delta i. Vi kan tyvärr inte garantera att du får ditt förstahandsval, utan det blir först till kvarn... som gäller.
Du får en bekräftelse via mail eller brev, efter att vi har tagit emot din anmälan. När det närmar sig augusti kommer du sedan att få ett brev med mer information om lägret, verkstäderna, hur du hittar till Lillgården, vad du behöver ha med dig mm.

Stipendier och ungdomsbidrag
I vissa län kan man som ung, söka bidrag för hela eller en del av lägerkostnaden. Kontakta hemslöjdskonsulenterna i ditt län för mer information. Kontaktuppgifter finns på www.hemslojden.org

Ungdomsledare
Till Balders möte 2010 söker vi även ungdomsledare. Du betalar då bara halva deltagaravgiften, deltar som vanligt i slöjdverkstäderna men tillsammans med oss övriga ledare är du med och planerar tex kvällsaktiviteterna. Är du över 18 och intresserad av detta så ange det i anmälan, så kontaktar vi dig om mer information.

1 kommentar:

Anonym sa...

Naaajs!